Пархезли сутли шурва ва керакли сабзавод махсулотлари

Parhez uchun taomlar
Maqola mundarijasi ( Ochish / Yopish )
  1. Сутли таомлар диапазони
  2. Сутли шурвалар (бульон)
  3. Нон котирмалар солиб тайкрланган сутли шурва
  4. Нонли фрикаделькалар солинган сутли шурва
  5. Каймок солинган редискали борш
  6. Манна уни солинган шурва
  7. Картошкали клецлар солинган сутли шурва
  8. Сутда хомлигича пиширилган картошкали клецлар
  9. Гул карак кушиб пиширилган картошкали шурва
  10. Сабзаводлар кушиб тайерланган пархезли сутли шурва
  11. Мевалар кушилган сулидан тайерланган шурва
  12. Картошка ва арпа уни кушилган пархезли сутли шурва
  13. Сутли лимон
  14. Бугдой солинган пархезли сутли шурва
  15. Геркулес кушилган пархезли сутли шурва
  16. Беларусча сутли атала
  17. Ширгуруч
  18. Янги карам кушиб тайерланган сутли шурва
  19. Сутда пиширилган картошка
  20. Миланча тайерланган сутли пьюре шурва
  21. Сутда дамланиб пиширилган картошка
  22. Жухори уни солинган пархезли сутли шурва
  23. Ковокдан тайерланган шурва (ширковок)
  24. Ширковок

Олдинги маколаларимизда турли махсулотлардан суюк овкатлар тайерлаш, торт тайерлашнинг 4 хил усули хамда тортлар рецепти ва керакли масаллиқлар, хакида гаплашдик. Бугунги мавзу, xалк табобатида пархезли сутли шурва тайерлашда керакли сабзавод махсулотлардан таом тайерлаш услублари хакида.

Мазкур китобда пархез таомлар ва тугри овкатланиш деганда хаёлимизга дамланган ковок, турли салатлар келади. Аслида бундай эмас тугри овкатланиш, пархез кабоб, пархез пицца, гуштли нон, баклажон кабоб, исмалок, сомсани хам ея олишдир. Акс холда бутун умр ковок диилама-ю, кукат еб яшаб булмайди. Китобда келтирилган таомларни тайёрлаб истеъмол килар экансиз, вазнингиз ортмаслиги, танангиз енгил булиши учун маълум курсатмаларга амал килишингиз  шифо топишга ишорадир.

Сутли таомлар диапазони

Миллий таомларимизда сугли таомларни тайёрлаш учун асосан сут ва творогдан фойдаланилади. Бошка озука максулотларини кушган холда сутдан сугли шурвалар, буткалар (каша), пудинглар, тобламалар, куймоклар, соуслар ва кайлалар тайёрланади.

Сут кушмасдан туриб хеч бир кандолатчилик махсулотини ва уларга кетадиган кремларни тайёрлаб булмайди. Уз-узидан сут энг ажойиб ичимлик кисобланади, аммо унинг иштирокида бошка туйимли ичимликлар ва киселлар хам тайёрланади. Шунингдек сутдан, музкаймок тайёрлашда хам фойдаланилади.

Сутли шурвалар (бульон)

Сутли шурвани узидан ёки сув билан аралаштириб  тайёрлаш мумкин. Шунингдек уни куюлтирилган сутдан (кайнок сув билан бир стаканга 1 ошкошик) хам тайёрлаш мумкин.

Сутли шурваларга гуруч, дон, манна ва перловка уни, макаронлар, картошка ва турли сабзавотларни кушиш мумкин.

Сутнинг фойдали хусусиятлари сакланиб колиши учун, уни узок муддат кайнатиш керак эмас. Агар сутни сув билан тенг микдорда ярим-ярим килиб кайнатилиш керак булса, аввалига махсулотлар пиширилади, сунг кайнатилган сут солиниб, яна 2-3 дакика кайнатилади.

Макарон ва ун махсулотлари (гуруч, перловка, бугдой ва ш.к.) сутда ёмон кайнайди, шу сабаб уларни аввалдан 5—1 О дакика кайнатиб олишади. Сутли шурваларни кайнатиб олишда сут кизиб кетмаслигига алохида эътибор каратиш лозим. Бунинг учун калин тубга эга идишдан фойдаланиб уни сут куйишдан олдин сувда чайиб олиш керак. Биринчи таомларни нафакат сутдан балки, кефир, каймок ва катиклардан хам тайёрлаш мумкин.

Нон котирмалар солиб тайкрланган сутли шурва

Нон котирмаларини майдалаб, талкон килиб, элакдан утказасиз ва кайнаб турган сутнинг устига солиб, озгина киздиргандан сунг оловдан оласиз. Шундан сунг устига шакар, сариёг ва тухум сариги солиб аралаштирасиз.

Шурва учун:1,2 л сут, 300 гр нон котирмалари, 30 гр шакар кукуни, 40 гр сариёг ва 4 дона тухум сариги.

Нонли фрикаделькалар солинган сутли шурва

Киргичдан чикарилган нон, тухум, сариёг ва сутдан хамир корилиб, яхшилаб ёйилади. Ундан фрикаделькалар тайёрлаб сутда кайнатиб олинади. Дастурхонга тортишдан аввал шурваларга сариёгдан бир булак солиб тортилади.

Шурва учун.1 л сут, 30 гр сариёг, 20 гр шакар ва таъмга кура туз. Фрикаделькалар учун: 0,1л сут нонни ивитиш учун, 1 дона тухум, 200 гр бугдой нон, 30 гр сариёг

Каймок солинган редискали борш

Лавлаги, ок карам, шолгомсимон пиёз ва редискани майда сомонча шаклида туграб, устига озгина кайнатилган сув куйилади ва 6—8 дакика димланади. Тайёр булганидан сунг совитиб, туз, каймок ва колган совук сув кушиб юборилади. Дастурхонга тортиб редиска ва укропнинг майдаланган баргларини устига сепиб юборилади.

Борш учун: 0,2 л каймок, 400 гр лавлаги, 200 гр карам, 200 гр редиска барглари билан, 80 гр пиёз, 2 л сув, 10 гр укроп ва таъмга кура туз.

Манна уни солинган шурва

Кайнаб турган сутга ун ёки манна уни солиниб курумлар пайдо булмаслиги учун яхшилаб аралаштирилади. Тайёр булган унга озгина тухум солиб булакларга булиб чикасиз.

Шурва учун: 80 гр ун ёки манна уни, 20 гр сариёг,  2 дона тухум, 05, стакан сут ва таъмга кура сут.

Картошкали клецлар солинган сутли шурва

Тозаланган картошкани тузланган сувда кайнатиб оласиз. Сунг элакдан утказиб, сариёг, ун, тухум ва мускат ёнгоги кукунидан солиб барча масаллигларни яхшилаб аралаштирасиз. Клецларни тайёрлаб олиб уларни 5—6 дакика кайнок сутда туз, шакар солиб кайнатасиз. Дастурхонга тортишдан олдин ликопчаларга клецлар ва улар кайнаган сутга сариёг кушиб тортасиз.

Шурва учун: 0,7 л сут, 0,25 л сув, сариёг, таъмга кура туз. Клецлар учун: 2-3 дона картошка, 10 гр сариёг, 30 гр ун, 2 дона тухум ва таъмга кура туз солинади.

Сутда хомлигича пиширилган картошкали клецлар

Хом картошкани майда киргичдан утказиб, яхшилаб сикасиз ва 10 гр.дан юмалок шаклда тайёрлаб олиб, уларни сутда озгина сув кушиб пиширасиз ва устидан сариёр соласиз.

Клецлар учун: 1 кг картошка, 1,5 л сут, 20 гр сариёг ва 1 дона тухум сариги.

Гул карак кушиб пиширилган картошкали шурва

Картошкани кайнатиб олиб, элакдан кайнатилган сув билан утказилади. Тайёр булган пюрени тугралган пиёз, усимлик мойи, майдаланган мурч ва майда тугралган гул карам билан аралаштириб кайнатилади. Дастурхонга тортишдан олдин устидан петрушка кукатлари ва каймок солинади.

Шурва учун: 0,2 л каймок, 400 гр картошка, 300 гр гулкарам, 80 гр пиёз, 40 гр усимлик мойи, 20 гр майда тугралган петрушка, 1,5 л сув, туз ва таъмга кура мурч.

Сабзаводлар кушиб тайерланган пархезли сутли шурва

Сабзини паррак шаклда туграб сариёгда енгил килиб ковуриб оласиз. Кайнатилган сувга бостирилган гулкарам, майда булакларга тугралган картошка ва ковуриб олинган сабзини сув кушилган кайнатилган сутга солиб тайёр булгунича кайнатасиз. Охирида, булакларга тугралган жандиг бошокларини солиб устига сариёг соласиз ва дамлаб куясиз.

Шурва учун : 2 л сут, 1 стакан сув, 350 гр гулкарам, 500 гр картошка, 2 дона сабзи, 200 гр янги узилган жандуг бошоклари,40 гр сариёг ва таъмга кура туз.

Мевалар кушилган сулидан тайерланган шурва

Сулини олиб сувга солиб паст оловда кайнатиб оласиз. Улар тайёр булганида сут ва туз кушасиз. Озгина аралаштириб сутга тугралган мевалардан соласиз. Агар шурвага магиз солинадиган булса уни олдиндан кайнатилган сувда ювиб шакар солинган сувда 5—10 дакика кайнатиб олиш зарур.

Олма, шафтоли, олхури ва бошка куритилган меваларни сиропда дамлаб куйиш керак. Тайёр булган меваларни сиропи билан бирга тайёр шурвага кушиб юборасиз.

Шурва учун: 0,5 л сут 1 л сув, З ошкошик сули, янги ёки кансерваланган ёки куритилган мевалар, 1 чой кошик шакар ва 1 чой кошик сариёг.

Картошка ва арпа уни кушилган пархезли сутли шурва

Арпа уни ва майдаланган картошкани ярим тайёр холатида кайнатиб устига сут кушиб картошка ва унни юмшагунича кайнатасиз. Дастурхонга тортишдан аввал устига сметана кушасиз.

Шурва учун: 0,1 л сут, 1 л сув, 60 гр арпа уни, 5 дона картошка, 50 гр сметана, таъмга кура туз.

Сутли лимон

Лагмонни бир неча дакикага кайнаб турган сувга соласиз ва човлига олиб куясиз. Унинг суви окиб тушганидан сунг кайнаб турган сувга сут соласиз ва 15—20 дакика кайнатасиз. Охирида шурвага лагмон, шакар, сариёр ва таъмга караб тузни солиб дастурхонга тортасиз.

Шурва учун: 0,1 л сут 100 гр лагмон, 1 ошкошик сариёг, 1 чой кошик шакар.

Бугдой солинган пархезли сутли шурва

Пархезли сутли шурва ва керакли сабзавод махсулотлари

Бугдойни илик сувда яхшилаб чайиб олиб 3—4 дакикага кайнаб турган сувга соласиз. Тайёр булгач элакка олиб сувини окизиб ташлайсиз ва кайнаб турган сутга соласиз. Устига туз ва таъмга кура шакар солиб бугдой юмшагунича паст оловда кайнатилади.

Шурва учун: 1,5 л супа, 0,5 стакан сув, 120 гр ун, сариёг, туз ва шакар.

Геркулес кушилган пархезли сутли шурва

Кайнатилган сувга геркулес солиниб 10-15 дакика кайнатилади. сунг устига кайнатилган сут, туз ва шакар солиб паст оловда кайнатилади. Дастурхонга тортишдан олдин устига сариёг солинади.

Шурва учун: 0,5 л сув, 1 л суп, 150 гр геркулес, туз, шакар, сариёг.

Беларусча сутли атала

Унни сут ва тухум билан аралаштириб кайнаб турган сутга солинади. 10—15 дакика мунтазам аралаштириб кайнатилади, сунг таъмга кура туз сепиб устига сариёг ва шакар сепган холда дастурхонга тортилади.

Шурва учун: 1,5 л суп, 0,5 стакан сув, 160 гр бугдой уни, 2 дона тухум, 20 гр шакар, 20 гр сариёг ва таъмга кура туз.

Ширгуруч

Тозаланган ва ювилган гуручни паст оловда 10 дакика кайнатасиз сунг устига кайнаб турган сутни кушиб тайёр холга келтирасиз. Охирида туз, шакар ва сариёг кушиб юборасиз.

Шурва учун: 1,5 л сут, 1 стакан сув 100 гр гуруч, 200 гр сариёг туз ва таъмга кура шакар.

Янги карам кушиб тайерланган сутли шурва

Янги карамни майдалаб катта микдорда сувда сабзи ва петрушка илдизлари билан юмшагунича кайнатасиз. Устига сут куйиб укроп ва петрушка кукатларидан соласиз. Дастурхонга тортишдан аввал ковурилган ундан сепиб юборасиз.

 Шурва учун: 1 дона карам, 6 стакан сут, 1 дона сабзи, 1 дона петрушка илдизи, 1 боглам укроп, туз, ун ва таъмга кура сариёг.

Сутда пиширилган картошка

Тозаланган ва ювилган картошкани майда булакларга туграб устига озгина сув (1,5 л) билан аралаштирилган сут куйиб картошка юмшагунича кайнатилади. Картошканинг пустлогини арчиб юкорида тайёр булган шурва устига куйилади. Пустлоги арчилган, ювилган ва сомонча шаклида тугралган сабзи ёгда (20 гр) димланади. Шурвага солинади ва устидан сут куйиб баланд оловда кайнатилади. Сунг оловдан олиб, озгина туз ва ёг билан аралаштирилган тухум сариги кушилади. Дастурхонга тортишдан аввал устига озгина петрушка сепилади.

Шурва учун: 1 л сут, 500 гр картошка, 75 гр сабзи, 40 гр сариёг, 2 дона тухум сариги, 15 гр петрушка кукати ва таъмга кура туз кушилади.

Миланча тайерланган сутли пьюре шурва

Товук ва сабзавотлардан шурва тайёрлаб олиб, алохида идишга сузиб оласиз, гуштни суягидан ажратиб, киймалагичдан утказасиз. Кайтиб шурвага соласиз ва устидан 100 гр совук сувда аралаштирилган унни солиб кайнатасиз ва таъмга караб тузлайсиз. Тухум саригини каймок ёки сметана билан аралаштириб шурвага кушасиз. Шурва билан гренкаларни дастурхонга тортиш мумкин.

Шурва учун: 125 гр каймок ёки сметана, 400 гр парранда гушти, 100 гр сабзи, 50 гр петрушка,1,5 л сув, 2 дона тухум сариги, 20 гр ун 30 гр сариёг ва туз.

Сутда дамланиб пиширилган картошка

Картошка майдалаб солинади. сунг унинг устига тузланган сут куйилиб ярим тайёр холга келгунича дамланади.

Шурва учун: 0,3 литр сут, 950 гр картошка, 80 гр сариёг ва таъмга кура туз.

Жухори уни солинган пархезли сутли шурва

Жухори унини ювиб устига кайнатилган сув куйилади ва 10—15 дакика куюк холига келгунича кайнатилади. Устига кайнатилган сут, ёг, туз солиниб тайёр булгунича етказилади. Шунингдек, ушбу шурвага куритиб майда тугралган гуштдан солиб юбориш мумкин.

Шурва учун: 0,3 литр сут, 40 гр жухори уни, 0,2 литр сув, 30 гр куритилган гушт, 10 гр чарви ёги сариёг ва таъмга кура туз.

Ковокдан тайерланган шурва (ширковок)

Ковокни ювиб тозалаб уруглари олинади ва майда булакларга туграб устига сув куйиб кайнатилади. Тайёр булгач элакча оркали сувдан ажратиб олинади. Хамир тайёрлаб олиб, уни сутда кайнатиб, дастлабки ковокга аралаштирилади. Дастурхонга тортишдан аввал таъмга кура туз, шакар ва сариёг солинади. Ун малсулотлари урнига гуручдан фойдаланиш мумкин. Бу холатда ковок билан аралаштирилган гуручни сутга солиб таъмга кура туз сепиб кайнатилади.

Шурва учун: 1 литр сут, 400 гр ковок, 250 гр сув, 100 гр бугдой уни 1 дона тухум, туз, шакар ва сариёг.

Ширковок

(иккинчи усул)

Тозаланган ковок майда тугралиб ёки киргичдан утказилади ва тогорага солиниб устидан кайнатилган сув куйилади. Масаллик юмшайгунига кадар копкоги ёпилган холда дамланади, сунг устига манна уни, туз ва шакар солиниб яхшилаб аралаштирилади. Тайёр булганидан сунг устига сут солиб яна кайнатилади. Дастурхонга тортишдан аввал устига шакар ва корица сепилади.

Шурва учун: 1 литр сут, 0,5 литр сув, 500 гр ковок, З ошкошик манна уни, 1 ошкошик шакар, туз ва корица керак булади.

Халк табобатида пархез таомлари китобидан

нашрга таерловчи

Шухрат Холиков

Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Макола екдими? Уртокларингиз билан булишинг!:
Islife
Изох колдиринг! Жавоб оласиз...

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: