Palov, osh tayyorlash

Osh qanday tayyorlanadi

Palov qanday pishiriladi: Agar sizning mehmonlaringiz atigi 15 yoki 20 kishi bo’lsa, siz uyda, oshxonangizda palov pishirishingiz mumkin. Haqiqiy uzbek palovi har qanday mamlakatda sevib iste’mol qilinadi. Palovning ta’mini boshqa taom ta’mi bilan tenglashtirib bo’lmaydi. Agar u yaxshi guruch, qo’y go’shti, qizil sabzi va eng muhimi ziravorlar bilan pishirilgan bo’lsa.

Palovni tayyorlashda haqiqiy san’at – bu oshpazning pishirish jarayonida muhim nuqtalarni o’tkazib yubormaslik qobiliyati. Sizga aynan shunday palovning retseptini taklif etamiz.

Ovqatlar bo’limiga QAYTISH

Osh, polovni pishirishga tayyorgarlik

Palov qanday pishiriladi…
Siz eng yaxshi ko’rgan guruchdan foydalanishingiz mumkin. Ushbu retseptda biz avangard guruchidan foydalanamiz.

  1. Guruch. Bizga bir kilogramm guruch kerak bo’ladi. Qozonga qo’yishdan oldin guruchni shaffof bo’lguncha bir necha marta sovuq suv bilan yuvib tashlang. 40 gramm tuz qo’shing – bu ikki osh qoshiq, issiq suv quying, taxminan bir yarim litr. Shishib ketsin.
Palov, osh tayyorlash
  1. Go’sht. Bir yarim kilogramm mol go’shti yoki qo’zichoq go’shtini yuving. Bo’laklarga bo’ling. Go’sht bo’laklari qanday o’lchamda bo’lishi muhim emas.
  2. Piyoz. Ikki o’rta kattalikdagi piyozni tozalang, yuving va halqalarga yoki yarim halqalarga kesib tayyorlang. Piyozni haddan ziyod qo’shish, palov sifatiga salbiy ta’sir ko’rsatishi mumkin.
  3. Sabzi. Keyin bir yarim kilogramm sabzi tozalaymiz, yuvamiz va 3-4 millimetr qalinlikda kesamiz. Sabzini ko’proq solamiz chunki osh shirin bo’lishi uchun guruch va go’sht kabi ko’proq sabzi qo’shiladi. Barcha mahsulotlarni 1x1x1 nisbati bilan olamiz. Yani, bir kilogramm guruch uchun bir kilogramm go’sht va bir kilogramm sabzi qo’yish mumkin.

Palov pishirishni boshlaymiz

Keling, palovni tayyorlashni boshlaymiz…

  1. Qozonni yuqori olovga qo’ying. Qozonga 600 mililitr o’simlik yog’ini quying, yoki paxta yog’i, makkajo’xori moyi yoki yuqori haroratga qizdirilishi mumkin bo’lgan boshqa yog’. Misol uchun, kungaboqar yoki zaytun moyi palovni tayyorlash uchun mos emas. Yog’ni ozgina tutunni boshlaguncha qizdiring.
  2. Go’shtni qozonga soling va oltin jigarrang bo’lguncha qovuring.
  3. Piyoz qo’shing, oltin jigarrang bo’lguncha qovuring. Qovurish paytida bir yoki ikki marta aralashtiriladi.
  4. Ziravorlarni ozgina maydalang – bu elektr qahva maydalagich yordamida qulay tarzda amalga oshirilishi mumkin. Qozonga ikki choy qoshiq kashnich urug‘i, besh choy qoshiq zira, ikki choy qoshiq shirin qalampir, bir choy qoshiq qora murch va uch choy qoshiq tuz qo‘shing. Agar sho‘r suvga namlanmagan guruchdan palov tayyorlayotgan bo‘lsak, uchta emas, besh choy qoshiq tuz solib, aralashtiramiz.
  5. Bir litr iliq suv qo’shing va qaynating, olovni minimal darajaga tushiring va go’sht pishganicha doimiy qaynating.

Palov qancha vaqtda tayyor bo’ladi? Palov go’shtini pishirish uchun qancha vaqt ketadi, bu savolga aniq javob berishning iloji yo’q. Palovni qanday go‘shtdan tayyorlashimizga bog’liq.

6. Yuvilgan guruchni go’sht va sabzi ustiga tekis qatlamda qozonga soling. Guruch botgunicha qaynoq suv qo’shing, taxminan 0,5 litr.

Agar siz namlanmagan guruchdan pishirsangiz, sirtdan bir yarim santimetr yuqorida qaynoq suv qo’shishingiz kerak bo’ladi.

7. Kuchli olov yoqing va barcha suyuqlikni kuchli qaynatishda bug’lang. Barcha suyuqlik bug’lanib bo’lgach qazondagi guruchni bir uyumga yig’amiz va guruch ustidan teshik qilamiz: o’rtada bitta katta va atrofida yana beshta kichikroq teshik hosil qilamiz, shunda qolgan namlik qozon ostidan bug’lanadi. Bu juda muhim: agar namlik qolsa, u bo’tqa bo’lishi (guruch ezilishi) mumkin, agar siz haddan tashqari ko’p buglatsangiz, go’sht qozonning pastki qismida kuyub qolishi mumkin.

Palov, osh tayyorlash

Osh pishganidan keyin nima qilish kerak

  1. Qozonni sochiq bilan o’ralgan qopqoq bilan yoping. Olovni minimal darajaga tushiring va 20-30 daqiqa davomida bug’lanishi uchun qoldiring. Palovni to’liq tayyor holatga keltirish uchun ketadigan vaqt guruch turiga bog’liq, taxminan 15 -30 daqiqa davom etadi.
  2. Taxminan 30 daqiqadan so’ng, palovni oching va qozon tarkibini yaxshilab aralashtiring va laganga palovni soling. Va Shakarob salati va yangi yassi non bilan dasturxonga torting! Yoqimli ishtaha…

Palov noyob taom, umrimda palovni yoqtirmaydigan odamni uchratmaganman. Guruchni yoqtirmaydigan va uni hech qanday shaklda iste’mol qilmaydigan odamlar ikkala yonoqlarida palovni zavq bilan yutib yuborishadi. Palov bayramona taom bo’lib, u eng katta bayramlar uchun tayyorlanadi. Palov har kungi taomdir, u uyda tayyorlanadi va oilaviy dasturxonga tortiladi. Mehmonlar palovga taklif qilinadi, palov yozgi uyda va sayrlarda tayyorlanadi. Palov – madaniyat, palov – san’at. Lekin eng muhimi, palov juda mazali, qoniqarli va xushbo’y taom bo’lib, uni tayyorlash yoqimli va qiziqarli.

Rating
( No ratings yet )
Макола екдими? Уртокларингиз билан булишинг!:
Islife
Изох колдиринг! Жавоб оласиз...

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: